Brede vorming
Kinderen groeien op in een wereld die snel verandert. Tegelijkertijd is het onze opdracht onze leerlingen in een snel veranderende samenleving voor te bereiden op en toe te rusten tot deze toekomst.
Dit alles vraagt om verbreding en verdieping van ons onderwijs waarin wij onze leerlingen, in samenwerking met de ouders/verzorgers, in staat stellen zichzelf zo goed mogelijk te kunnen ontplooien en ontwikkelen. Op de scholen van Agora doen we dit door te werken aan de brede vorming van kinderen. Voor deze brede vorming gebruiken we de term: ‘bildung’. Het betekent in feite: worden wie je al bent. Bildung is een proces van persoonlijke vorming waarbij kinderen kennis maken met alle culturele en maatschappelijke kanten van de wereld waarin ze leven. Wij zetten in op de ontwikkeling van competenties als: samenwerken, communiceren, creativiteit, kritisch denken, zelfsturend en probleemoplossend vermogen, culturele sensitiviteit en sociaal bewustzijn. Hierdoor ontwikkelt een kind een sterke identiteit, waardoor het stevig kan staan en wendbaar is in een veranderende omgeving.
Meer informatie over bildung bij Agora leest u op de pagina bildung van de Agora website.
Brede vorming op de Evenaar
Kinderen begeleiden bij hun persoonsvorming en ontwikkeling zien we als een belangrijke en verantwoordelijke taak. Wij leren kinderen wat ze nodig hebben voor nu en de toekomst.
Binnen ons onderwijs kiezen voor een goede balans tussen gedegen kennisoverdracht en ruimte voor ontdekkend en onderzoekend leren. Kinderen kunnen spelend en lerend hun talenten ontwikkelen. In ons aanbod richten we ons naast de belangrijke basisvaardigheden als lezen, taal en rekenen ook op de sociaal-emotionele, creatieve, sportieve en culturele vorming.
De brede persoonsvorming of bildung van kinderen betekent ook dat we kinderen toerusten met vaardigheden die belangrijk zijn om staande te blijven in een snel veranderende samenleving. De zgn. 21- eeuwse vaardigheden als ict geletterdheid, mediawijheid, creativiteit, samenwerken, probleemoplossend vermogen, kritisch denken, communiceren en sociaal-culturele vaardigheden zijn hierbij onmisbaar. Met name tijdens de IPC thema's brengen we dit in de praktijk.
In de Brede school werken onderwijs, opvang samen en worden er nauwe contacten onderhouden met partners in de omgeving van de school. Het kunst -en cultuuraanbod, de erfgoed educatie en het aanbod van natuur-en milieu draagt ruimschoots bij aan de brede vorming van onze kinderen.
Naschoolse activiteiten
Na 15.00 uur is er een aanbod aan naschoolse activiteiten. Ook dit is een breed en gevarieerd aanbod waar kinderen hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Kinderen kunnen tegen betaling deelnemen aan een afwisselend programma. Dit wordt gecoordineert door onze partner in de naschoolse opvang het Boefje. Voor alle scholen in Zaanstad is via de schoolwebsite de omgeving GRAS gras in gebruik. Via deze omgeving kunnen ouders hun kind inschrijven voor een naschoolse activiteit. U vindt de link naar GRAS op de pagina ouders bij extra activiteiten.