Veiligheid
Veiligheid van kinderen, ouders en medewerkers is een belangrijk punt binnen de school. We werken met een veiligheidsplan om van onze school een veilige plek te maken en te houden.
Dit doen we op verschillende manieren:
-
Wij hanteren een veiligheidsbeleid (inclusief sociale veiligheid)
-
Wij vragen aan vrijwilligers om een Verklaring omtrent gedrag voor te leggen
-
Wij hebben afspraken gemaakt over ‘ Protocol Medische situaties op scholen ’ op school
-
Wij hanteren de wettelijke verplichte meldcode kindermishandeling/huiselijk geweld
-
Wij gebruiken bij het afwegen van mogelijke signalen met betrekking tot een vermoeden van seksuele intimidatie of seksueel misbruik het afwegingskader van Onderwijs en Leerplicht
-
Wij hebben richtlijnen opgesteld over sociale media en het internetgebruik in een gedragscode ICT voor leerlingen.
Sociale veiligheid
Als school zijn we verplicht te zorgen voor de sociale, fysieke en psychische veiligheid van onze leerlingen gedurende de schooldag.
Bekend is dat kinderen zich veilig voelen wanneer ze weten waar ze aan toe zijn en er duidelijke regels en afspraken zijn. We vinden het belangrijk dat leerkrachten een goede pedagogische relatie met elk kind heeft, dit versterkt het welbevinden en het gevoel van veiligheid. In de wet sociale veilig wordt specifiek aandacht geschonken aan beleid m.b.t. het tegengaan van pesten.
Een aantal functies en aspecten m.b.t. het werken aan veiligheid noemen we hier:
Arbo-coordinator:
Deze collega is belast met de toezicht op de fysieke veiligheid en het monitoren van incidenten/ongelukken. Ontruimingsoefeningen worden door de Arbo-coordinator in samenwerking met de BHV-ers georganiseerd en gecoordineerd.
Anti-pestcoordinator/ coordinator Sociale Veiligheid:
Deze collega is belast met de monitoring van de sociale veiligheid en het welbevinden van de leerlingen en coordinator/aanspreekpersoon in het kader van het anti-pestbeleid. Dit document is te vinden op de downloadpagina.
Aandachtsfunctionarissen in het kader van de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld:
De intern begeleider van onze school is aangesteld als aandachtsfunctionaris.
Interne vertrouwenspersoon/ Contatcpersoon
Kinderen kunnen terecht bij de interne vertrouwenspersoon met zaken die ze niet met hun leerkracht of een andere volwassene willen bespreken.