Passend Onderwijs
Voor alle leerlingen zien we volwaardig burgerschap als einddoel. We streven na dat kinderen, ongeacht kleur, etnische afkomst, geslacht of beperking mee kunnen doen in de samenleving.
Om ieder kind het meest passende onderwijs te bieden, werken de schoolbesturen in de gemeenten Zaanstad, Oostzaan en Wormerland samen in een samenwerkingsverband. Dit om met elkaar het onderwijs steeds beter aan te laten sluiten op de onderwijsbehoefte van onze leerlingen.
Meer informatie over het ‘Samenwerkingsverband (SWV) PO Zaanstreek’ kunt u vinden op www.swvpozaanstreek.nl.
Meer-en hoogbegaafd
Binnen Agora hebben we een bovenschoolse voorziening voor meer- en hoogbegaafde leerlingen: de Kangoeroegroep. Deze groep is bestemd voor leerlingen van groep 4 tot en met 8. Binnen de Kangoeroegroep wordt gewerkt aan specifiek op (hoog)begaafde kinderen gerichte doelen en vaardigheden. Klik hier voor de Informatiebrochure of bezoek de pagina van de kangoeroegroepen.
Ouder- en jeugdsteunpunt
De samenwerkingsverbanden po en vo Zaanstreek hebben een ouder- en jeugdsteunpunt ingericht.
Heeft u vragen over passend onderwijs, wilt u advies of praten met iemand die met u meedenkt? Dan kunt u terecht bij de school van uw kind. Mocht u daarna toch nog vragen hebben, dan kunt u deze stellen aan het ouder- en jeugdsteunpunt.
Ieder samenwerkingsverband heeft een ouder- en jeugdsteunpunt. Het is er om ouders en jeugdigen te helpen en werkt onafhankelijk.
Wilt u meer informatie over passend onderwijs in het basisonderwijs?
Kijk dan op de website van het Samenwerkingsverband PO Zaanstreek:
Voor ouders - SWV Primair Onderwijs Zaanstreek (swvpozaanstreek.nl)
U kunt uw vragen ook stellen tijdens het telefonisch spreekuur van het Samenwerkingsverband PO Zaanstreek.
Het telefonisch spreekuur is elke vrijdag (behalve in de schoolvakanties) tussen 9 en 10 uur op telefoonnummer 06-28867927. We hopen dat het Ouder- en jeugdsteunpunt u zo goed mogelijk kan helpen!
Uw kind is onze zorg
Goed onderwijs is nodig voor alle kinderen. Vanaf het eerste moment dat uw kind bij ons op school komt dragen we zorg voor een goede begeleiding. Daarbij is de samenwerking met u als ouders van groot belang. Passend is het onderwijs als het lukt om tegemoet te komen aan de ondersteuningsbehoefte van alle kinderen. Door middel van observaties, toetsen en gesprekken met kinderen en ouders leren we het kind goed kennen. De leerkracht signaleert het tijdig als er sprake is van een achterstand, een voorsprong of gedrag-en werkhoudingsproblemen. Natuurlijk bespreken we dit soort signalen met de ouders. Wanneer het nodig is wordt de intern begeleider bij de begeleiding betrokken en bespreken we in ons ondersteuningsteam wat uw kind nodig heeft. Het kan zijn dat er externe experts ingeschakeld moeten worden. Uiteraard gebeurt dit alleen in overleg en met toestemming van u als ouder.
Voor de grootste groep kinderen zal het basisaanbod in de groep passend zijn. Er zijn echter kinderen die meer aandacht en instructie nodig hebben om de doelen te behalen. Dat kan voor een groot deel in de groep door de leerkracht georganiseerd worden. Soms is het echter nodig dat er voor deze kinderen extra ondersteuning buiten de groep is. In het groepsplan of individueel handelingsplan wordt dan beschreven aan welke doelen er extra gewerkt wordt. Voor kinderen die een volledig eigen leerlijn nodig hebben wordt een OPP (ontwikkelingsperspectief) opgesteld.
Voor andere kinderen zal er juist verdieping en een plusprogramma nodig zijn om uitgedaagd te worden. Die kinderen krijgen met behulp van Levelwerk een uitbreiding op het reguliere programma en extra werk mee in de klas. Plaatsing in de bovenschoolse Kangoeroegroep voor meerbegaafde kinderen is mogelijk als er aan de criteria wordt voldaan.
Uiteindelijk is het streven om iedere leerling terecht te laten komen in die vorm van voortgezet onderwijs, die het best bij hem/haar past. In de meeste gevallen lukt dat zonder problemen.
Kortom, onderwijs op maat is wat we nastreven.
Informatie over de manier waarop wij op onze school het onderwijs vormgeven en welke extra ondersteuning er geboden kan worden is te lezen in onze schoolgids en het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) .